Ce este Acoperisul Verde ?

Folosirea vegetatiei pe acoperisuri nu este o inventie moderna. Daca in trecut acoperisurile verzi alcatuite din iarba aveau ca scop izolarea acoperisului pentru a impiedica acumularea apei sau a infiltratiilor, in prezent aceasta optiune reprezinta o alternativa pentru un mediu mai putin poluant. Acoperisurile vegetale reprezinta una dintre cele mai inovative si eficiente solutii pentru redresarea mediului înconjurator.

In Europa, 10% din acoperisurile plate din Germania sint acoperite cu vegetatie. In ultimii ani, nemtii au construit peste 10 milioane mp de acoperis verde. Adica 7% din acoperisurile noi. 12% din casele elvetiene au si ele vegetatie pe acoperisuri. Moda prinde si in alte parti ale lumii. In Japonia, noile reglementari prevad ca 20% din suprafata proiectelor de peste 900 mp sa fie dedicate spatiului verde. Primaria din Toronto sprijina oficial un studiu pe aceasta tema, urmind ca 6% din acoperisurile plate sa fie acoperite cu vegetatie. In Europa, exista deja legi pentru „inverzirea” acoperisurilor, unele guverne au introdus taxe pe poluare, astfel ca proprietarii, ca sa scape de amenzi, au inceput sa apeleze la aceasta solutie ecologica. La noi, insa, singurele oaze de vegetatie sint ghivecele din balcoane, un acoperis viu parindu-ni-se inca o ciudatenie.

Din ce este alcatuit un acoperis verde?
Practic este vorba despre un invelis de plante, asezat peste acoperisul existent, ce pot creste si se pot dezvolta în mod natural, fara interventia omului.
Deci, cand vorbim despre acoperisuri verzi sau terasa verde ne referim la cladiri ale caror acoperisuri sunt in totalitate sau partial acoperite cu pamant si vegetatie care creste natural, deasupra unor hidroizolatii testate si certificate prin care nu trece apa sau radacina, a unor membrane speciale antiradacina impotriva radacinilor plantelor agresive si a unui sistem de filtrare si drenaj ce directioneaza apa catre gurile de scurgere ale cladirii si care totodata mentine apa in locasuri formate pentru hidratarea solului. Stratul de drenaj al apei poate avea o inaltime de 2-10cm si sunt sub forma cofrajelor de oua, inlocuind cu succes pietrisul pana acum folosit. De asemenea scurgerile sunt proiectate special pentru a putea prelua atat apele de suprafata cat si apele infiltrate in sol.

Tipuri de Acoperis Verde

In functie de plantele alese pentru acoperire, se diferentiaza doua tipuri de acoperis: de tip extensiv si intensiv. Diferenta consta in grosimea stratului de pamant avandu-se in vedere si structura de rezistenta din proiect, greutatea acestuia putand varia de la 50kg/mp pana la 200 – 500 kg/mp in functie de grosime.
Acoperisul de tip extensiv presupune un strat foarte subtire de sol pe care cresc plante extreme de tolerante ce nu implica o ingrijire speciala sau nu necesita aproape deloc ingrijire. În general este recomandata cultivarea plantelor indigene, rezistente la temperaturi extreme si care prind radacini într-un timp mai scurt pentru a evita secarea si întarirea solului.
Spre deosebire de acesta, acoperisul de tip intensiv presupune existenta unui strat mult mai gros si afanat de sol si care poate arata ca orice alta gradina cu copaci si tufe. Tehnologia moderna permite cultivarea chiar si a copacilor. Unele acoperisuri sint adevarate sere de legume si ornamente de gradina. Acest acoperis necesita aceeasi ingrijire ca si o gradina obisnuita si poate fi realizat doar in cazul acoperisurilor solide care suporta aceasta incarcare.

DE CE Acoperisul Verde ?

Argumente pe scurt
Mai intai de toate, acoperisul verde isi recupereaza in timp investitia, deoarece este mult mai durabil, protejand structura acoperisului si ajuta la racirea cladirii pe timpul verii prin transpiratia plantelor, ceea ce in final presupune economii la nivelul solutiilor de racire ale casei dvs. Variatiile de temperatura de la nivelul acoperisului sunt mult mai mici, astfel ca viata acestuia este prelungita considerabil. Mai mult decat atat, acoperisul verde izoleaza fonic, confera un aspect deosebit locuitei dvs, iar costurile de intretinere sunt reduse. Aceste tipuri de acoperis reduc semnificativ iarna pierderile de caldura, iar vara mentin o temperatura scazuta in casa. Si, nu in ultimul rand, contribuie la imbunatatirea conditiilor de trai la nivelul intregii comunitati, prin reducerea temperaturii si diminuarea efectelor incalzirii globale.
Avantajele unui astfel de acoperis sint evidente: se redreseaza mediul inconjurator. Se absorb apa de ploaie si impuritatile. Frunzele plantelor filtreaza aerul, purificindu-l. Scade considerabil temperatura din zona acoperisului si a intregii cladiri. S-a dovedit faptul ca acoperisurile verzi ajuta la limitarea efectelor caldurii urbane insulare, generate de prezenta masiva a betonului. „New York Times” arata ca in orasele unde temperaturile ajung pina la 35 de grade Celsius acoperisurile ating temperaturi de aproape 80 de grade Celsius. Suprafetele acoperite cu iarba pastreaza, insa, racoare, sub 25 de grade Celsius. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca imbunatatesc estetica peisajului urban. Acoperisurile verzi ofera si avantaje economice, deoarece au o durata de viata mai mare decit acoperisurile conventionale.

Energie economisita!
Acoperisurile verzi pot economisi in multe feluri energia necesara unei cladiri. Climatizarea unei locuinte este mult mai usor de realizat atunci cand aveti instalat un acoperis verde. De exemplu, un acoperis din bitum, negru poate ajunge foarte usor in timpul verii pana la 80 grade. Cu un strat de sol deasupra sa si plante care ii tin umbra, un acoperis verde este protejat astfel incat temperatura sa nu depaseste valorile temperaturii aerului inconjurator. Un studiu efectuat de catre Institutul Mediului din Canada a descoperit ca in cazul acoperisurilor verzi se remarca o reducere a necesarului de racire a aerului dintr-o locuinta cu 26% si o reducere a pierderilor de caldura cu 26% pe timpul iernii.
Pe langa acest efect, plantele ajuta la evaporarea apei, creand un efect de racire, dand senzatia unui aer umed.

Izolare si protectie impotriva vantului!
Pe timp de iarna, stratul de pamant de deasupra membranei acoperisului ofera o izolare suplimentara. De exemplu, in zone precum Scandinavia casele sunt foarte bine izolate, dar in alte climate mai calde, un acoperis verde, in special in varianta cu strat mai gros de sol si afanat, poate sa se faca foarte usor diferenta daca este nevoie sau nu de incalzirea acestei locuinte.
In ceea ce priveste protectia impotriva vantului rece pe care o poate oferi un acoperis verde sau o fatada imbracata in iedera, aceasta poate fi de o valoare economica apreciabila.

Cresterea duratei de viata a membranei acoperisului
Un alt mod prin care un acoperis verde va poate ajuta sa economisiti bani si energie este protectia pe care o asigura membranei acoperisului. Rezistenta in timp a unui acoperis din bitum, de exemplu este de 25 ani. Dupa aceasta perioada este necesara inlocuirea sa.
Razele ultraviolete emise de soare fac suprafata mai rigida, casanta, apoi deformarea suprafetei determinata de fluctuatiile de temperatura impreuna cu pierderea elasticitatii produc fisuri in aceasta membrana ducand la deteriorarea sa in timp.
Temperaturile foarte mari (peste 60 grade) inmagazinate de catre aceste membrane determina in timp imbatranirea lor, insa un acoperis verde poate mari speranta de viata a unei membrane pana la 60 de ani intrucat o protejeaza de expunerea directa la razele ultraviolete si fluctuatiile de temperatura, conform unor studii efectuate in Germania.

Intarzierea precipitatiilor!
Un important efect al acoperisurilor verzi este acela de a retine o parte din cantitatea precipitatiilor atmosferice si de a intarzia caderea acestora direct pe sol. Atunci cand se inregistreaza o cantitate mare de precipitatii intr-un interval foarte scurt de timp, ne confruntam cu o saturare a substratului unui acoperis verde, iar excesul de apa se va scurge. Chiar si asa, exista o oarecare intarziere a caderii precipitatiilor, astfel incat apa nu ajunge toata in sol in acelasi timp provocand inundatii.
In medie, un acoperis verde de tip extensiv cu un strat de 5 cm poate retine pana la 50% din precipitatiile anuale – apa care se evapora!

Sanatate si mediu!
Exista cateva efecte pozitive pentru comunitate si mediul inconjurator care pot fi obtinute prin instalarea unui acoperis verde. O terasa gradina asigura spatiul verde care a fost dislocuit prin constructia imobilului si astfel acesta este ridicat deasupra constructiei, fiind cel mai bun mod de a inapoia naturii ce i-am luat.

Efectul de sera!
Cea mai mare problema globala este efectul de sera.
Incalzirea globala este cauzata de cantitatea tot mai mare de CO2 si alte gaze precum ozon (O3) care intalnind masele de aer cald din atmosfera, atrag caldura soarelui incalzind pamantul. Activitatile umane din ultimii 150 de ani au determinat crestrea cantitatii de CO2 din atmosfera provocand efecte negative asupra intregului climat global. Vegetatia acoperisurilor verzi, precum si restul vegetatiei folosesc CO2 pentru procesul de respiratie, si astfel se reduc efectele negative ale poluarii.
Acest efect poate influenta in mod direct temperatura in orase, astfel incat in spatiul urban se inregistreaza temperaturi cu mult mai mari decat in zonele rurale. Cauza principala a situatiei actuale o constituie acumularea foarte mare de cantitati de piatra, beton, asfalt din orase care absorb caldura soarelui in timpul zilei si o emana in timpul noptii. La aceasta se adauga si lipsa vegetatiei, a copacilor din marile orase. Asa se face ca in timpul noptii temperatura creste iar oamenii nu pot dormi din cauza caldurii.

Costurile determinate de folosirea aparatelor de aer conditionat sunt in continua crestere.
Au existat cazuri in care persoane in varsta au murit din cauza temperaturilor foarte ridicate.
In acest context, acoperisul verde poate fi o alegere benefica intrucat ofera umbra, stopeaza inmagazinarea de caldura in membrana acoperisului iar prin procesul de transpiratie plantele emana un aer umed care ajuta la imbunatatirea climatului local.
Cu siguranta, ca nu doar acoperisurile verzi vor reusi sa reduca nivelul poluarii globale, insa impreuna cu alte solutii si proiecte ne-am putea indrepta intr-o directie buna astfel incat sa oferim conditii mai bune de viata copiilor nostri.

Izolare fonica!
Un alt pericol al zonelor urbane este zgomotul!
Am devenit atat de familiarizati cu ecoul constant al zgomotului din trafic incat abia daca sesizam disparitia acestuia odata ce parasim spatiul urban si ne indreptam catre locuri mult mai linistite, la munte sau la tara.
O suprafata neteda precum o pajiste sau un acoperis verde tind sa absoarba zgomotele in loc sa le reflecte asa cum fac alte materiale sau constructii.

Radiatiile electromagnetice!
Studiile efectuate de catre profesorul german, Gernot Minke au demonstrat ca acoperisurile verzi pot reduce efectele radiatiilor electromagnetice.

Particulele de praf, poluarea!
Particulele de parf, incluzand particule de metale grele si alti factori poluanti care circula in aer, pot fi retinute in substratul acoperisului verde in loc sa pluteasca libere in aer si sa ne perturbe respiratia sau sa polueze apa raurilor si lacurilor.

Recreerea si sanatatea!
Studiile au aratat ca prin vizite repetate in spatiile verzi pacientii unei clinici s- au recuperat mult mai repede decat ceilalti pacienti care au ramas in camerele lor. Un alt amanunt care face diferenta este privelistea! In functie de privelistea de care beneficiati atat la birou, cat si acasa aceasta va poate oferi imaginea unui mediu relaxant in contrast cu imaginea orasele stresate.

Notiuni de proiectare si executie

Avand in vedere ca este vorba de o intreaga structura adaugata cladirii, instalarea si intretinerea acoperisurilor de acest fel sint supuse unor limite. In cazul cladirilor deja construite este necesar avizul proiectantului, acesta fiind in masura sa determine gradul de rezistenta al structurii , pentru a sustine presiunea exercitata de acoperis. De aceea, cine vrea sa urce natura pe bloc trebuie sa consulte specialistul si sa foloseasca tehnologii moderne.

Realizarea unui acoperis vegetal si montarea dureaza mai mult timp si necesita investitii semnificative. In cazul unui acoperis vechi, este nevoie de reconditionare, pentru evitarea infiltrarii apei.

Deoarece nu este o investitie mica, este recomandat ca toate materialele componente sa aiba durata de viata cat mai mare si sa fie cat mai fiabile.

Daca nu exista termoizolatie pentru acoperis, recomandam executia inainte de gradina suspendata a unei termoizolatii pozitionata sub hidroizolatie, pentru a-i oferi o durata de viata mult mai lunga – peste 50 de ani. Aplicata peste hidroizolatie, datorita factorilor chimici din sol, durata de viata se poate reduce cu peste 60%.

O atentie speciala trebuie acordata sistemului de hidroizolatie ales, deoarece in foarte mare masura de el depinde reusita acoperisului verde si durata de viata a acetuia. Trebuie luat in considerare ca refacerea hidroizolatiei dupa finalizarea gradinii inseamna o munca uriasa si investie pe masura. Deci aceasta trebuie sa fie perfecta.

Membranele de etanseitate sint sintetice (elastomerice – EPDM, TPO), monostratificate sau bistratificate. Cele multistratificate de bitum nu sint recomandate, pentru ca nu au o durata de viata mare. Recomandam sistemul cu membrana EPDM Firestone.

Stratul de scurgere si drenaj contine o membrana de scurgere bicomponenta, formata la interior din polietilena gofrata si pe exterior din geotextil si trebuie sa fie foarte bine izolata de stratul de crestere.

Stratul de filtrare este un geotextil din polipropilena netesuta, geotextilul din poliester nu este recomandat avand durata de viata mica.

Stratul de protectie antiradacina este o membrana PP sau PE suficient de rezistenta pentru a rezista stresului mecanic timp indelungat.

Stratul de retentie apa este strict necesar pt. totate tipurile de acoperis verde, are rol dublu, de retentie apa in cofrajele din material si drenajul excesului de apa se face prin fantele perforate din partea de sus a materialului.

Stratul de crestere contine turba si agregate de pietre usoare si absorbante de 3-12 milimetri. Sint recomandate piatra vulcanica, argila expandata si alte materiale usoare. Agregatele pot avea un volum de 40-70% din stratul de crestere, in functie de tipul de plante cultivate, irigatie, grosimea stratului. Grosimea totala a stratului poate fi redusa la numai 15 centimetri. In faza initiala, pentru a asigura aclimatizarea plantelor, este recomandata utilizarea unui ingrasamant granular cu cedare in timp indelungat (5-6 luni) si care poate fi inglobat in stratul de crestere.

Sistemul de scurgeri trebuie sa tina cont de noile conditii. Desi debitul pluvial este mult mai mic, scurgerile trebuiesc astfel alese incat sa permita preluarea atat a apelor de suprafata cat si a celor drenate.

Stratul vegetal poate contine aproape orice planta care se dezvolta natural, fara interventia omului. Nu sint recomandate cele care trebuie ferite de inghet, soare sau vint excesiv. In general, sint recomandate plantele indigene, rezistente la temperaturi extreme si care prind radacini intr-un timp mai scurt pentru a evita secarea si intarirea solului.

Aleile si zonele pietonale de pe acoperisuri trebuiesc executate cu materiale cat mai usoare si drenante, recomandam sistemele Ecoraster.

Tinand cont de normativele nationale din zona II, cu gradul de incarcare la zapada de 600 kg/mp (minim 1m zapada compacta), gradinile suspendate trebuie proiectate astfel:

– pentru gradinile extensive (usoare) se adauga la aceasta incarcatura o greutate intre 50 -maxim 150kg/mp
– pentru gradinile medii extensive (greutate medie) se adauga la aceasta incarcatura o greutate intre 150-350kg/mp
– pentru gradinile intensive (greutate mare) se adauga la aceasta incarcatura o greutate intre 350-1000kg/mp

Aceste tipuri vor fi calculate in functie de structura de rezistenta a cladirii.

In cazul gradinilor suspendate (acoperise verzi intensive), proiectarea ambientala (alei, sistem irigatie, plante, decoruri) trebuiesc proiectate tinandu- se cont de specificitatea amplasamentului – inaltime, vant, greutate etc.

Solutii pentru Executie

Soluţia pentru Hidroizolatie
Componenta principală a sistemului de etanşeizare Firestone RubberGard® este EPDM-ul, o membrana monostrat de cauciuc sintetic, compusă din etilen-propilen-dien-monomer amestecat cu negru de fum, uleiuri, agenţi de vulcanizare şi alţi agenţi ajutători. Amestecul chimic este calandrat pentru obţinerea de suprafeţe mari de material sub formă de folie, iar apoi este supus procesului de vulcanizare.
Firestone a dezvoltat toate accesoriile necesare pentru un sistem de hidroizolaţii complet pentru a răspunde tuturor exigenţelor legate de diverse tipuri de terase sau detalii.

Prima lucrare executată cu sistemul Firestone RubberGard®, care datează din 1980, aflată în Wisconsin-SUA, este în stare perfectă de funcţionalitate şi astăzi, studiile arătând că în tot acest timp materialul nu a suferit nici o modificare în structura chimică.

Certificarea calităţii produselor
Firestone Building Products posedă cele mai performante echipamente. Cele două fabrici de EPDM (Prescott, Arkansas, şi Kingstree, South Carolina) au obţinut certificatele ISO 9001:2000, ISO 14001:2004 si marcajul de conformitate cu normele europene CE care sunt dovada angajamentului Firestone pentru calitatea managementului şi grija pentru
mediul înconjurător.
Sistemele de hidroizolaţii EPDM Firestone beneficiază si de diverse agrementări tehnice internaţionale. De asemenea este agrementat si in Romania.

 1. De ce Firestone ?
  Utilizarea, în creştere, a membranei EPDM în etanşeizarea teraselor şi acoperişurilor plane se datorează aptitudinilor acesteia de a răspunde criteriilor de performanţă cerute de standardele construcţiei moderne. Membrana Firestone RubberGard® oferă o combinaţie unică de caracteristici şi avantaje care au fost demonstrate peste tot în lume.
  Instalare simplă şi rapidă
  Membrana EPDM Firestone RubberGard® este disponibilă în folii de mari dimensiuni, până la 15 m lăţime şi 61 m lungime, fapt care permite reducerea numărului de lipituri şi implicit a timpului de montare.
  Longevitate excepţională – Graţie compoziţiei sale chimice, membrana EPDM RubberGard® are o rezistenţă aproape nelimitată la razele ultraviolete, la ozon şi la şocuri termice. Deoarece membrana nu conţine plastifianţi sau agenţi pentru rezistenţa la foc, caracteristicile sale chimice rămân stabile şi neschimbate, demonstrând astfel o durată de viaţă excepţională.
  Mare flexibilitate şi elongaţie – Membrana rămâne flexibilă la temperaturi cuprinse între – 45oC şi + 130 oC . Are o elongaţie de peste 300% ceea ce-i permite să absoarbă mişcările suportului precum şi variaţiile de temperatură.
  Costuri globale reduse – Firestone RubberGard® nu necesită întreţinere. Această caracteristică, asociată unei longevităţi excepţionale a materialului precum şi unor costuri la instalare competitive, conferă sistemului o particulariate interesantă, de luat în calcul, pentru o investiţie pe termen lung.
  Testat si Acreditat pentru Acoperisurile Verzi
 2. Sistem de Garantii
  Durata medie de utilizare este de 50 ani in conditiile unei intretineri corespunzatoare.
  Garantie produs : 25 ani
  Garantie de buna executie : 15 ani
 3. Sistemele de instalare
  Sistemul de hidroizolaţii Firestone RubberGard® oferă o varietate de posibilităţi de instalare cum sunt: sistemul lestat, sistemul cu aderenţă totală a membranei de suport şi sistemul cu fixare mecanică a membranei de suport.
  În funcţie de cum este proiectată terasa, se va alege sistemul care se potriveşte cel mai bine. Este posibilă şi combinarea acestor sisteme.
  Sistemul LESTAT
  Acest sistem este potrivit pentru orice terasă care este structurată să suporte greutatea lestului şi care au o pantă mai mică de 1:6. Membranele EPDM se aşează liber pe suport. După terminarea instalării, membrana este lestată.
  Sistemul inversat este o variaţie a sistemului lestat convenţional. Membrana EPDM este separată de lest printr-un strat de panouri termoizolante rezistente la umiditate şi un strat de geotextil aşezat direct pe membrană.
  Avantajele sistemului: costuri de instalare reduse, permite folosirea membranelor EPDM de mari dimensiuni, lipiri mai puţine, instalare rapidă.
  Este cel mai indicat in utilizarea pentru acoperisurile verzi, datorita costului redus. In acest caz lestul este realizat prin stratul vegetal.
  Sistemul cu ADERENTA TOTALA
  În acest sistem membrana EPDM este lipită de suport pe toată suprafaţa acestuia. Avantajele sistemului: poate fi aplicat pe orice pantă, aplicabil pe terase cu configuraţii neregulate, greutate mică, rezistenţă mare la smulgere.
  Sistemele cu FIXARE MECANICĂ
  Sistemele Firestone cu fixare mecanică constituie o metodă de montare economică, potrivită acoperişurilor care au suportul suficient de rezistent la smulgere pentru şuruburile folosite la fixare şi care au o pantă de până la 1:3. Sistemul RMA Sistemul MAS
 4. Gradini suspendate in resedinte particulare